0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Deset razloga za LCHF - prehranu

Deset razloga za LCHF- prehranu

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
01.09.2015

Obično se upute za gubitak viška tjelesne masti temelje na smjernicama za zdravu prehranu. Pretpostavlja se da 50 do 60 % dnevnog unosa energije dolazi iz ugljikohidrata, 20 - 30% od masti i 15 % od proteina. Da izgubimo višak tjelesne masti, savjetuje nam se ograničavanje unosa kalorija, te uvođenje tjelesnih aktivnosti. Ali ako bolje pogledamo oko sebe, onda možemo vidjeti da većina ljudi s takvom prehranom ne postiže uspjeh, što se pripisuje lijenosti i nedostatku volje.


Obično se upute za gubitak viška tjelesne masti temelje na smjernicama za zdravu prehranu. Pretpostavlja se da 50 do 60 % dnevnog unosa energije dolazi iz ugljikohidrata, 20 - 30% od masti i 15 % od proteina. Kako bismo izgubili višak tjelesne masti, savjetuje nam se ograničavanje unosa kalorija, te uvođenje tjelesnih aktivnosti. Ali ako bolje pogledamo oko sebe, onda možemo vidjeti da većina ljudi s takvom prehranom ne postiže uspjeh, što se pripisuje lijenosti i nedostatku volje.

Uzrok neuspjeha ipak leži negdje drugdje. Činjenica je da je praktički nemoguće držati nizak unos kalorija duže vrijeme kada se jede hrana po smjernicama zdrave prehrane. Što više, iznenadno uvođenje sportskih aktivnosti povećava apetit i otežava praćenje strogog jelovnika. S obzirom na to da se vremena mijenjaju, postaje jasnije da s takvom prehranom nešto ne valja. Unatoč porastu promocije zdrave prehrane, sve više ljudi ima problema s prekomjernom težinom, pretilošću i bolešću.

LCHF prehrana ima brojne prednosti:

1. Smanjuje apetit. Nakon nekoliko tjedana LCHF prehrane dolazi do pomanjkanja apetita i potrebe za nižim kalorijskim unosom. Istraživanja su pokazala da spontani gubitak apetita dovodi do gubitka tjelesne masnoće. Osjećaj gladi i potrebe za jelom svakih nekoliko sati se potpuno izgubio.

2. Nestaje želja za slatkim, škrobom i prerađenom hranom. Praksa pokazuje da je neukrotiva želja za slatkišima ili hranom bogatom ugljikohidratima najveća zapreka za dugoročni gubitak masnog tkiva. Nakon nekoliko tjedana LCHF prehrane, želja za slatkim i visoko ugljikohidratnim proizvodima nestaje.

3. Smanjena potreba za više dnevnih obroka, osobito grickalica. Nakon nekoliko tjedana LCHF prehrane uvelike je smanjenja želja za hranom. Više ne postoji glad i razmišljanje o hrani. Obično postoji spontano smanjenje broja obroka na jedan do tri dnevno. Iako smjernice zdrave prehrane preporučuju 5 - 6 obroka dnevno, smanjenje broja obroka po LCHF prehrani ne utječe negativno na tijelo. Naprotiv, istraživanja su pokazala da je nekoliko sati dnevnog posta sasvim u redu i zdravo. Naravno, samo u slučaju da naše tijelo zna iskoristiti masnoću za energiju, što se nakon takve prehrane zna dogoditi. Čovjek je tako i prije mnogo godina živio. Zamislite koliki posao možete obaviti ako ne razmišljate o hrani svaka dva, tri sata i ako je ne morate pripremati, već samo dva-tri puta dnevno uživati u njoj.

4. LCHF prehrana poboljšava kognitivne procese i zaštitne procese na mozgu. Tijekom LCHF prehrane poboljšava se sposobnost koncentracije i pamćenja. Koncentracija je tijekom dana prisutna i nije bitno jesmo li upravo pojeli obrok ili nismo jeli nekoliko sati. Istraživanja pokazuju da LCHF štiti mozak i čini ga ekonomičnijim za rad. Isto tako potiče stvaranje novih živčanih sustava.

5. Smanjenje trbušne masnoće i masnoće oko organa. Znanstvenici odavno znaju da viscelarno tkivo ne pohranjuje samo višak energije već je i izvor tvari koje sprječavaju upalna stanja u tijelu, tako da su povezani s bolestima modernog doba.

6. Poboljšanje parametara u krvi. Zbog toga što je takav način prehrane bogat kolesterolom i zasićenim mastima, očekivali bi negativne promjene u krvi što povećava šanse za bolesti kardiovaskularnog sustava. Međutim, istraživanja i praksa upućuju na nešto sasvim drugo. Trigliceridi u krvi značajno padaju, povećava se zdravi HDL – kolesterol dok LDL-C pretvara u velike čestice niske gustoće koji nisu opasni dok je udio malih LDL čestica visoke gustoće znatno smanjen, a oni su inače karakteristika visoko-ugljikohidratne prehrane. Važni pokazatelji kardiovaskularnog sustava se okreće u zdravom smjeru. 

7. Smanjuje se šećer u krvi i izlučivanje inzulina. Prekomjerna razina šećera u krvi povezana je s brojnim suvremenim medicinskim stanjima, posebno dijabetesom, bolešću kardiovaskularnog sustava, demencije i drugih. Oni koji imaju problema s visokom razinom šećera u krvi mogu to riješiti LCHF prehranom. Takva prehrana također smanjuje prosječnu razinu hormona inzulina o čemu postoje mnoga istraživanja povezana s naprednim bolesnim stanjima. U današnjem svijetu postoji previsoka razina šećera u krvi zbog prevelikog konzumiranja ugljikohidrata što je vrlo često, a mnogi to ne shvaćaju. 

8. Smanjenje krvnog tlaka. Jedan od glavnih razloga za razvoj kardiovaskularnih bolesti je visok tlak. U ovom slučaju, istraživanja pokazuju pozitivan učinak LCHF na prehranu pa se radi niže razine inzulina i glukoze u tijelu zadržava manje natrija, a time i manje vode.

9. Stalni izvor energije i dobrobiti. LCHF donosi niski postotak masti u tijelu, a poboljšava sposobnost tijela da koristi energiju tjelesne masnoće, povećava želju za vježbanjem, bilo aerobna vježba poput trčanja ili biciklizma, treninga u teretani ili rad u vrtu. 

10. Širok raspon namirnica koje unose razonodu u naše tijelo i um. Iako mnogi vjeruju da je LCHF prehrana monotona, to nije istina. Masti u hrani doprinose poboljšanju okusa. Ako ne vjerujete da se nisko-ugljikohidratni izbornik može lako mijenjati i uključivati mnoge slastice posjetite facebook stranicu Fit kuhinje.

Autor: Gašper Grom dipl.dijetetičar

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn