0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Blagdansko prejedanje

Blagdansko prejedanje

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
17.12.2015

Ušli smo u mjesec u kojem je najlakše dobiti nekoliko kilograma u vrlo kratkome roku. Sveti Nikola je prošao, kolači su u većini domaćinstva već gotovi ili su pripreme u punom tijeku. Pred nama su svakodnevni izazovi...

Ušli smo u mjesec u kojem je najlakše dobiti nekoliko kilograma u vrlo kratkome roku. Sveti Nikola je prošao, kolači su u većini domaćinstva već gotovi ili su pripreme u punom tijeku. Pred nama su svakodnevni izazovi: razne slastice, raznorazne mesne delicije, salate te razni sokovi ili pak alkoholna pića. Postavlja se pitanje kako se nositi sa svim tim iskušenjima, a istovremeno zadržati postojeću formu ili smanjiti štetu na minimum.

Da li je rješenje u izolaciji i izbjegavanju druženja s rodbinom i prijateljima, koje i tako u ovom ubrzanom tempu života rijetko imamo priliku vidjeti, ili možda osmisliti neki pristup koji bi mogao biti kompromis između dvije opcije?

Kao prvo, preporučio bih pojačanu tjelesnu aktivnost u ovome mjesecu.

Na žalost, mnogi baš u ovom mjesecu smanjuju tjelesnu aktivnost. Nije da se ukida samo vježbanje, već se i samim stilom života nasjeda na dodatne obroke na domjencima, kućnim druženjima i proslavama. Dokazano je da dok sjedimo enzimi koji razgrađuju masnoće nisu aktivni. Ako k tome još smanjimo aktivnost, onda smo predodređeni na nekoliko kilograma viška. Ako ste u mogućnosti , jutarnja šetnja na prazan želudac i popodnevni trening odlično su rješenje uz što više kretanja tijekom dana. Svakako bi bilo dobro povećati i broj dolazaka u teretanu uz povećanje intenziteta treninga. Tako se dodatno još više ubrzava metabolizam te troši više kalorija u fazi mirovanja. Ako rano ujutro ne možete prošetati, onda odvojite svakako pola sada dnevno za laganu šetnju. Možda biste umjesto javnim prijevozom odabrali šetnju do posla?!

Što se tiče same prehrane, svakako bih preporučio izbjegavanje obilnih obroka i prejedanje.

Pod pretpostavkom da su večernji sati vrijeme kada će biti obilniji unos hrane, onda bi tijekom dana trebao biti smanjen unos ugljikohidrata. Svakako bi trebalo u večernjim satima izbjegavati pretrpavanje ugljikohidratima. Ako ste se odlučili za kolače i desert, onda biste u glavnom obroku trebali izbjegavati ili svesti na minimum priloge koji sadrže ugljikohidrate. Kombinacija povrća i mesa bi trebala biti osnova nakon koje će i želudac biti puniji te će ostati manje mjesta za slastice. Nakon večernjeg druženja lagana šetnja do kuće svakako će goditi.

Neka vam ovaj mjesec ne bude preveliko iskušenje i ne dozvolite da pokvari sve ono što ste do sada napravili. Uz malo kontrole i pažljivo planiranje potencijalna šteta može se svesti na minimum. Istovremeno kombinirajte zadovoljstvo druženja i degustacije raznoraznih delicija.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn