0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Bjelanjak - savršena namirnica svakog vježbača

Bjelanjak - savršena namirnica svakog vježbača

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
02.08.2015

Bjelanjci ne sadržavaju masnoće, imaju minimalnu energetsku vrijednost zbog čega su savršeni prehrambeni izbor svakog vježbača.

Gotovo sam siguran da su vam prva asocijacija, kad se govori o prehrani bodybuildera, uz proteinske praškove – jaja! Da, jaja igraju izrazito značajnu ulogu u prehrani svakog vježbača i to nije bez razloga!

Jaja su jedan od najboljih izvora proteina. Posebna su po tome što imaju visoku biološku vrijednost te je ljudski organizam sposoban iskoristiti 91 % bjelančevina iz jaja. Jedno cijelo, kokošje jaje, prosječne veličine sadrži oko 7 grama proteina, od toga 3 grama u bjelanjku i 4 grama u žutanjku.

Problem je u tome što žumanjci uz proteine sadrže i znatne količine masnoća. Zbog toga bi unos 10 cijelih jaja bio podosta loš izbor za nekoga tko pokušava unijeti veću količinu proteina u obrocima. Stoga smo skloni okrenuti se bjelanjcima u kombinaciji s minimalnom količinom žumanjaka ili čak uopće bez njih. Bjelanjci ne sadržavaju masnoće, imaju minimalnu energetsku vrijednost  zbog čega su savršeni prehrambeni izbor svakog vježbača.

Bjelanjke možemo pripremati na niz različitih načina te ih možemo kombinirati i s drugim namirnicama. Pri njihovoj pripremi moramo paziti da ih previše ne izlažemo termičkoj obradi zbog toga što aminokiseline u njemu koaguliraju i postaju gotovo bezvrijedne. S druge strane nije ih pametno konzumirati ni sirova zbog velikog rizika od salmonele.

Bjelanjak bi trebalo pripremiti tako da ga ne izlažemo previše termičkoj obradi i na taj način zadržati i iskoristiti ono najbolje iz njega.

Uživajte u ovoj prehrambenoj i proteinskoj krasotici! U slast!

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn