0 kom Dovrši kupovinu

BCAA

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
18.07.2015

Amino kiseline su osnovni izgrađujući blokovi proteina. Dijele se u nekoliko skupina: esencijalne, neesencijalne, uvjetno esencijalne i amino kiseline razgranatog lanca (BCAA). Ovom prilikom saznat ćete nešto više upravo u ovim posljednjima.

Amino kiseline su osnovni izgrađujući blokovi proteina. Dijele se u nekoliko skupina: esencijalne, neesencijalne, uvjetno esencijalne i amino kiseline razgranatog lanca (BCAA). Ovom prilikom saznat ćete nešto više upravo u ovim posljednjima.
 

BCAA čine tri kiseline: L-leucin, L-valine i L-izoleucin. Čine do 1/3 svih amino kiselina u mišićnom tkivu.
 

BCAA tijelo koristi uglavnom tijekom fizičkog opterećenja, pa tako i treninga. Istraživanja su dokazala da uzimanje BCAA prije treninga može alternirati hormonalni podražaj na visoki intenzitet treninga reducirajući katabolički efekt pri dugotrajnom naporu. BCAA dodatci tijekom dugotrajnog napora mogu spriječiti pad razine BCAA plazme, stabilizirati slobodni triptofan naspram BCAA nivoa, minimalizirati podizanje serotonina i poboljšati fiziološke i psihološke reakcije na dugotrajni napor. Ove podatke treba uzeti kao preliminarne, budući da je još mnogo eksperimenata potrebno kako bi se sa sigurnošću moglo potvrditi ove rezultate.

Dodatno, većina pozitivnog utjecaja uzimanja BCAA provedena je na skupini atleta pod dugotrajnim opterećenjem. Nije potvrđen utjecaj BCAA na anaerobne sportove.
 

Znanstvena istraživanja pokazala su da uzimanje BCAA prije aerobnih sportova smanjuje razgradnju proteina i ima dobar učinak na mišićne zalihe glikogena. Uzimanje 200 mg L- leucina po kg tjelesne težine prije anaerobnog sporta, u ovom slučaju trčanja (sprint), nije međutim dovelo do poboljšanja performanci, odnosno rezultata. Također, jedna bolnička studija ukazuje da je retencija dušika u pacijenata kojima su amino kiseline davane kao zasebni dodatak prehrani manja od one u kojoj su amino kiseline davane uz kvalitetnu prehranu, odnosno da je apsorpcija slobodnih amino kiselina u organizam manja od one preuzete prehranom iz proteina.

Ispitivanja uzimanja i djelovanja BCAA kod različitih sportaša za sada su ograničena i - proturječna. Pod pretpostavkom da očekujete ergogenički efekt potrebno je uzimati doista velike količine BCAA. Time BCAA postaju vrlo skup dodatak prehrani (ne vjerujte preporučenim količinama proizvođača BCAA). S druge strane, whey (sirutkin) protein sadrži velike količine BCAA, što je još jedan razlog popularnosti sirutke kod sportaša.

BCAA zaslužuju veliki plus zbog pozitivnih funkcija u našem tijelu, ali kao zasebni dodatak prehrani može, za sada, dobiti samo minus. Jednostavno, ekonomičnije je koristiti dobar whey protein koji je bogat s BCAA, nego ih uzimati u formi tableta ili kapsula.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn