0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana 5 znanstvenih razloga za unos ugiljkohidrata

5 znanstvenih razloga za unos ugiljkohidrata

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
25.05.2017

Zašto sportaši trebaju ugljikohidrate?

Bitka oko unosa ili ograničenja unosa ugljikohidrata važna je svakom sportašu. Postoje snažni dokazi za to da snažni sportaši trebaju umjeren do visok unos ugljikohidrata radi maksimalne izvedbe. To se odnosi na svakog timskog sportaša, svakog powerliftera, svakog bodybuildera, svakog CrossFittera i svakog ozbiljnog amatera liftera. Slijedi obrazloženje.

1.Održavanje otimalne funkcije štitnjače

Štitna žlijezda vrlo je snažan moderator proizvodnje energije, rasta, temperature tijela, srčanog ritma i više. Postoji nekoliko istraživanja, neka datiraju u 1970-e, o oštećenju štitnjače prilikom prehrane s niskim unosom ugljkohidrata.

Štitna žlijezda funkcionira u skladu s našim CNS, a zato je važno za sportaša da unese dovoljnu količinu prikladnih ugljikohidrata da se izbjegnu bilo kakve zamke. Naš CNS potiče sportsku izvedbu, a bez snažne štitnjače nema dobre izvedbe, pogotovo ako si žena koja ima potencijalnu sklonost bolesti štitnjače ili ESS (euthyroid sick syndrome).

Primjeri, neki ljudi na Paleu - nakon što su prihvatili tu kontroverznu prehranu - ubrzo pokažu simptome nalik onima koji upućuju na loše funkcioniranje štitnjače. Umorni su, imaju ravne mišiće i slabu cirkulaciju. T3 opada i to nije dobro.

Na drugu ruku, razmotri profesionalne bodybuildere koji se pripremaju za natjecanja po staroj školi i s malo ugljikohidrata. Prije nekoliko godina, Branch Warren i Jay Cutler unosili su između 750 i 1000 grama ugljikohidrata dnevno u pripremi za Olympiju. Obojica su izgledala jako i zdravo zbog općenito dobrog funkcioniranja štitnjače i ugljikohidrata.

2. Pravilna hidratacija i održavanje punog izgleda mišića

Dr. Edmund Burke raspravlja u knjizi o unosu dovoljne količine ugljikohidrata nakon intenzivne sesije treninga kako bi se izbjegao gubitak tekućine i elektrolita. Burke piše:
,,Istraživanja pokazuju da ugljikohidrati i natrij zajedno povećavaju apsorpciju vode u crijevima. Komponenta ugljikohidrata su molekule glukoze koje stimuliraju apsorciju natrija, a natrij je zauzvrat potreban za apsorpciju glukoze. Kad su dvije supstance apsorbirane u crijevima, i voda se povlači s njima, a to pomaže apsorpciji vode iz crijeva u krvotok."

Štoviše, ugljikohidrati su u suštini hidrofilični (vole vodu) i njihov manjak utječe na različite načine kako ljudsko tijelo odgovara na regulaciju razine hidratacije. Na primjer, za svaki gram glikogena (uskladištene glukoze) u tkivu mišića i jetre, uskladištimo otprilike 3 grama vode. Bitan je glikogen uskladišten u mišićima i jetri radi balansa vode. Želiš li biti ravan kao da nikad nisi vidio vježbu u životu? Izbaci ugljikohidrate i izbaci svu tu uskladištenu vodu.

Također, kad nam manjka ugljikohidrata, podudarno opada i proizvodnja inzulina što može uzrokovati da bubrezi izlučuju više vode. Napokon, ako dovoljno smanjiš unos ugljikohidrata da potakneš ketozu, onda stvaraš prirodni diuretički učinak, a manjak u hidrataciji 2 - 3 % može narušiti sportsku izvedbu.
 

3. Proizvodnja inzulina

Kad unosiš ugljikohidrate, tvoja gušterača izlučuje inzulin. Nažalost, inzulin se ipak zna smanjivati u skladišima, posebice, skladište masti. Inzulin je i snažan anabolički hormon koji prenosi nutrijente (uključujući proteine) u mišiće. Bez ugljikohidrata imat ćeš vrlo malo mišića.

Dodatno, inzulin se miješa s kortizolovom inhibicijom leucina, amino-kiselinom koja je bitna za proteinsku sintezu. Štoviše, inzulin aktivira nekoliko putova koji su zaslužni za mišićni rast, uključujući put mTOR, a to određuje veličinu tvojih mišića.

4. Izbjegavanje glukoneogeneze

To je metabolički proces koji uključuje proizvodnju glukoze iz izvora koji nisu ugljikohidrati. Do njega dolazi iz brojnih supstrata, no glukoneogeneza je povezana s određenim amino-kiselinama. Ako unosiš malo ugljikohidrata, onda prisiljavaš tijelo da proizvede šećer iz aminokiselina (između ostaloga), a rezultat toga može biti gubitak mišića i slaba izvedba, pogotovo ako redovito izvodiš trening s visokim intenzitetom.

Naravno, glukoneogeneza i gubitak mišića nisu bitni pretilim pojedincima ili sportašima koji treniraju izdržljivost jer na njih ne djeluje prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata. Međutim, to se ne odnosi na mišićave i eksplozivne timske sportaše koji trebaju stabilan protok ugljikohidrata radi održavanja zbog izgleda i izvedbe. Ne odnosi se na one koji ŽELE postati mišićavi i eksplozivni.

5. Održavanje zdrave razine vitamina i minerala

Kad izbjegavaš čitavu kategoriju markonutrijenata (ugljikohidrate), kao što to radi hrpa protivnika ugljikohidrata, onda uskraćuješ svom tijelu neizmjeran izvor mikronutrijenata. To je dovoljno rečenih informacija.

Travis Hansen

https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/5-scientific-reasons-to-eat-carbs?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article4382

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn