0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana 5 mitova o proteinima

5 mitova o proteinima

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
24.11.2015

Nedavno smo pisali o mitovima vezanim za ugljikohidrate. U ovom članku govorimo o istima ali vezanih uz proteine.

Nebo je granica

Mišićavci često unose sve veće količine proteina, ali stalno im promiče razlog zašto mišići rastu. Naravno, protein je obavezan, ali prehrana bogata proteinima ponekad nema dostatne količine ugljikohidrata. Za rast mišića bolje vam je da jedete više ugljikohidrata od proteina jer ta dva makronutrienta djeluju sinergijski, povećavajući dovod aminokiselina u mišiće što izaziva rast. 

Počnite s minimalno 2 grama ugljikohidrata i 1 gramom proteina na svakih pola kilograma tjelesne težine dnevno.

Svi su proteini isti

Ne, neki se proteini brže probavljaju od drugih. protein iz sirutke, bjelanjci i neke vrste ribe brže dolaze do krvotoka dok casein, crveno meso, perad i cijela jaja polaganije to postižu. Proteini koji se brzo probavljaju najbolji su ujutro kako bi se na brzinu utažila gladkoja je nastala tijekom noći. Također su najbolji prije i nakon treningakad su tijelu odmah potrebni proteini kako bi se spriječila razgradnja mišića. U ostalim slučajevima preporučuju se proteini koji se polaganije probavljaju.

Proteinske napitke pijte rano ujutro i nakon treninga, a casein čuvajte za kasnije obroke u danu.

1 gram na svakih pola kilograma tjelesne težine je pravilo

Govore nam da je tijelu potreban jedan gram proteina na svakih pola kilograma težine. Ali, premda je ta brojka prilično točna, ona nije apsolutna istina. Kad pada unos kalorija, kao u situacijama kad ste na drastičnim dijetama bez masnoća i ugljikohidrata kako biste smanjili masne naslage, trebate više proteina, do 1,5 grama na svakih pola kilograma tjelesne težinekako ne biste trošili mišiće kao izvor energije. Intenzitet treninga, učestalost i njihovo trajanje također igraju ulogu. Što teže trenirate, to se mišići više oštećuju i trebate više proteina kako biste obnovili oštećena vlakna. Ako trenirate šest dana u tjednu, trebate više proteina nego u situaciji da trenirate samo četiri puta, a ako vam treninzi duže traju, možda ćete također trebati povisiti taj unos. 

Osobe koje se žale na sporiji oporavak mišića trebat će više proteina - od 1,2 do 1,5 gramana svakih pola kilograma težine.

Za rast su potrebni suplementi proteina

Premada zaista prikladni i praktični i relativno jeftini, proteinski prašci ne moraju biti dio dijete za izgradnju mišića. Taj se razvoj može postići i pravom prehranom. Pitajte Jaya Cutlera. Kad je on počeo trenirati nije imao novce za suplemente tako da je jeo 50 jaja dnevno i 1 kg piletine. Tijekom sljedeće dvije godine jeo je isključivo bjelanjke, piletinu, zobenu kašu i krumpire i dobio je zapanjujućih 25 kg mase.

proteinski prašci su također dobri, ali svejedno morate unositi dostatne količine proteina, ugljikohidrata i kalorija kako bi se tijelo obnavljalo i imalo dovoljno goriva za razvoj. Mnogim je sportašima praktičnije nekoliko puta dnevno umjesto obroka jesti proteinske napitke.

Od proteina se ne možete udebljati

Višak bilo koje tvari - proteina, ugljikohidrata i masti - udebljat će vas. Ako trebate 2600 kalorija dnevno i unosite nekoliko dodatnih izvora proteina na taj broj kalorija, udebljat ćete se. Premda proteini ne povećavaju tjelesne masti u mjeri u kojoj je to slučaj s mastima i ugljikohidratima, nemojte biti sigurni da višak tog makronutrienta neće izazvati povećanje masnih naslaga. 

Nemojte brojati količine proteina i ugljikohidrata koje dnevno jedete, nego brojite ukupan broj kalorija kako biste bili sigurni da ne unosite više od onoga što vam je tijekom dana potrebno.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn