0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana 2 najčešće pogreške u prehrani

2 najčešće pogreške u prehrani

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
20.10.2016

Postoje dva dugoročna rješenje, ali je malo onih koji ih žele čuti. Nažalost.

Lifteri po pitanju prehrane griješe na dva povezana načina. Pogledajmo izbliza prvo i uhvatimo širu sliku. Prvo, trebamo gledati što većina prehrana za gubitak masti imaju zajedničko.

Smanjenje unosa smeća

Dijeta te tjera da prestaneš jesti (ili uglavnom smanjiš unos) nečega što se naziva ,,očiglednim smećem" – junk hrana, poslastice, itd.
Znaš, tu spada sve ono za što svi znaju da jedu i da im ne radi ništa pametno, a to su sve stvari koje prestaneš s unosom dok si ,,na dijeti”. Rezultat toga kad izbaciš smeće? Ukupna kvaliteta zdravlja povećava se prirodnim smanjenjem kalorija.

U tom pogledu, sve dijete funkcioniraju, bilo da je riječ o paleu, vegan, niskom unosu ugljikohidrata, niskom unosu masti itd. Smeća nema ni u paleu (koji je bogat u mesu i povrću), ali ni u veganskoj sirovoj prehrani. Lik s trbušinom koji izbaci krafne iz prehrane imat će bolje rezultate nevezano uz gluten. To nam sve zajedno kaže jedno: ako prestaneš jesti očigledne gluposti, onda će ti se dobre stvari početi događati.

Više pametnog unosa hrane

Sve te dijete tjeraju da počenš obraćati pozornost.

Bilo da kontroliraš makronutrijente ili unosiš određeni broj kalorija, od tebe je potrebno da budeš svjestan svojih postupaka. Nisi mario oko toga što jedeš, a sada mariš. Prisiljen si tu-i-tamo pročitati koju deklaraciju, a tu se čuda dođagaju, nevezano uz metodologiju dijete.

Tu je pametno slijediti jednostavan savjet da ,,zapisuješ unos” radi bolje prehrane i gubitka masti, pa čak i ako nemaš smjernica – osoba koja jede osvijestila se oko svoje prehrane.

Tako nam preostaju dvije stvari koje funkcioniraju u svakom planu prehrane: Prestani jesti očigledno smeće i obraćaj pozornost na unos hrane. Tako se vraćamo na pogreške: rijetko se tko želi odreći gluposti, a radije želi nemarno unositi namirnice u sebe.

Dugotrajno rješenje?

Pa, mnogi ovo ne žele čuti, ali - evo ga: Prestani se puniti smećem i pazi. Zauvijek. Bio ,,na dijeti” ili ne.

Da, imat ćeš ružne nuspojave na početku jer se ,,skidaš” s gluposti, ali - proći će. Zdrava hrana postajat će ukusnijom, a tijelo i um prirodno će se samoregulirati, a onda više nikad nećeš morati na dijetu.

Oh, a kad poželiš rođendansku slasticu, taj jedan ,,loši obrok” neće štetiti. Samoregulacija i eliminacija ovisnosti o hrani dovest će te do kontrole.

A možeš i neuspješno ići od jedne dijete do druge. Možeš biti očajan i pustiti hrani da ima kontrolu nad tobom i da te zgazi. A to je glupa situacija jer je hrana divna, a ti samo trebaš naučiti pripremiti je. Neprocjenjiva je vještina priprema hrane, a odrasli bi jednostavno trebali težiti zdravom, snažnom i mršavom tijelu.

Chris Shugart

https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/tip-the-2-most-common-diet-mistakes?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5014

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn