0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Transformacija Glavni čimbenik za više mišića i manje masti

Glavni čimbenik za više mišića i manje masti

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
03.11.2016

Što trebaš znati?

1. AMPK služi tijelu kao upravljač između toga koliko ćeš debeo i čak koliko dugo ćeš živ biti.

2. Povijest zabilježava 8,000 dijabetičara tipa II koji su uzimali lijek za modulaciju AMPK i imali su 54 % nižu stopu pojave svih rakova, u usporedbi s općom populacijom.

3. Povećanje u AMPK oponaša učinak restrikcije kalorija i povezano je s 20 - 30 % duljim životnim vijekom laboratorijskih modela.

4. Nažalost, farmaceutski agenti za raspolaganje glukozom koji povećavaju AMPK također djeluju na proteinsku sintezu u mišićima i smanjuju je tijekom vježbi s otporom.

5. Međutim, za razliku od takvih agenata, botanički ekstrakt C3G ne otežava mišićnu proteinsku sintezu.

6. Bodybuilderi uzimaju C3G zbog istodobnog dobivanja mišića i gubitka masti.

7. C3G ciljano usmjerava nutrijente prema mišićnim stanicama, a to rezultira boljom pumpom, više snage, boljom izvedbom i u konačnici više mišića.

8. Lifteri uzimaju C3G i mogu jesti više bez brige da će im se tjelesna msat povećati.

9. C3G povećava i AMPK, a tako bi trebao smanjivati opasnost od oboljenja od raka poput sličnih farmaceutskih modulatora AMPK.

Što AMPK ne kontrolira?

AMPK (adenozin-monofosfat aktivira proteinsku kinazu) izniman je enzim.
Nalazi se u svakoj stanici i služi tijelu za regulaciju koliko ćeš masti imati u tijelu i koliko ćeš dugo živjeti.


Slijedi popis stvari koje se mogu dogoditi u tijelu ako imaš malu količinu AMPK ili imaš znatan manjak AMPK:

 • abdominalna pretilost
 • gubitak inzulinske osjetljivosti
 • pretjerana glukoza
 • kronična upala
 • visoka razina triglicerida
 • visok LDL
 • disfunkcija mitohondrija
 • akumulacija stanične krhotine
 • akumulacija starih stanica
 • povećan stres na stanice
 • ekspresija neželjenih gena
 • srčani zastoj

A, na poslijetku, oboljenje od raka.

54 % manje svih vrsta raka

Rak je razlog zašto sam se interesirao opet o AMPK.

Molekula je dugo zanimala ljude koji istražuju kemiju liftinga i kompozicije tijela zato što to može desensitizirati masne stanice inzulinskim učinkom pa masne stanice ne mogu jednostavno skladištiti nutrijente. Umjesto toga, mišići postanu veći dok se masne stanice smanjuju.

To je jedna od najvažnijih molekula za mišićnu gradnju i sagorijevanje masti, a kad je nedavno istraživanje objavilo učinak prepisanih lijekova AMPK s modulacijskim učinkom na rak, obratio sam pozornost na to.
U jednom od najvećih istraživanja u tom području, grupa znanstvenika objavila je 10-godišnji slučaj  od 8,000 dijabetičara tipa II koji su uzimali lijekove za sniženje šećera u krvi.

Otkriveno je da su konzumenti imali 54 % manji slučaj bilo koje vrste raka u usporedbi s općom populacijom.

Uz prevenciju, to je agent za raspolaganje glukoze koji je priuštio konzumentima veću stopu preživljavanja, uključujući one koji su oboljeli od malignih tumora pluća, debelog crijeva i dojke.

Što su prije počinjali s uzimanjem lijekova, to je dulja borba protiv raka.

Učinak je bio toliko djelotvoran da je značajna ustanova (Life Extension Foundation, LEF) predložila je svojim članovima – bili dijabetičari ili ne – da uzimaju svakodnevno.

A, prema urednicima nekih medicinskih časopisa, nekoliko je liječnika opće prakse koji razmišljaju o davanju tog savjeta.

Kako to funkcionira?

Zašto bi bilo što što snižava šećer u krvi ili bilo koji drugi lijek, štitilo od raka?

Jedan je razlog što smanjuje pretilost, a to je rizični faktor za više od deset rakova. (Općenito, 59 % veća je mogućnost pojave raka za svaki 5-jedinično povećanje indeksa tjelesne masti, BMI.)

Drugo, AMPK, osim što je senzor za gorivo i glavni prekidač metabolizma, regulira stanični rast i  replikaciju. Može doslovno narediti stanicama raka da prestanu uništavati energiju. AMPK se aktivira, stanice raka se izgladnjuju jer im je odrezan pristup energiji.
To je samo nekoliko zanimljivih činjenica o AMPK i lijekovima za modulaciju AMPK.

Pola homo sapiens, pola štetočina

Većina ljudi, ili uglavnom oni koji imaju utjecaja, pati od nutritivnog preopterećenja. Jedemo previše svega. Napola smo razumni, a napola štetočine.

Tako većina pati od neprikladnog unosa glukoze i masti. Rezultat toga, naša masna tijela puna su staničnog otpada i oštećenih proteina, a većina tih stanja uzrokovana je izravno niskom razinom AMPK ili nepravilnim signalima AMPK.

Nasreću, to se da popraviti. Povećanje AMPK oponaša učinak restrikcije kalorija i povezan je s 20 - 30 % povećanim životnim vijekom u laboratorijskih modela.

Kad je upaljen, AMPK koristi uskladištenu mast kao energiju, povećano uklanja šećer i masti iz krvi, smanjuje staničnu upalu, čisti stanično smeće, a vodi i stvaranju novih mitohondrija, što je bitno.

Kad bi mogao kontrolirati rast i zdravlje mitohondrija, onda bi teoretski mogao udvostručiti svoj životni vijek bez obzira na bolesti povezane sa starijom dobi. Možeš izbjeći metaboličke bolesti poput sindroma X koji pogađa otprilike 47 milijuna Amerikanaca i istodobno zadržati energiju.

Sa stajališta sportaša, kontrola vitalnosti i broja mitohondrija u mišićnoj stanici može dovesti do velikih poboljšanja u snazi i izdržljivosti koji ne bi blijedili s godinama.

Očigledno, AMPK jedna je izvrsna kemikalija.

Gdje je onda problem?

Zašto onda ne uzimamo lijekove za modulaciju AMPK? Pa, problem dolazi u nekoliko oblika.

Jedan, potencijalno uzrokuju laktičku acidozu, a to je potencijalno fatalno stanje koje se javlja prilikom povećanja mliječne kiseline u krvotoku brže nego što se može izbaciti. Zapravo, laktička acidoza glavni je razlog zašto je fenformin skinut s tržišta.

Drugo, možda ne funkcioniraju tako dobro za bodybuildere i sportaše koji grade snagu unatoč svim velikim prednostima modulatora AMPK, umanjuju sintezu mišićnog proteina tijekom treninga s utezima. :-(

Prirodne alternative

Srećom, postoje kemikalije koje se pronalaze u prirodi, a utječu na AMPK, od kojih je najpoznatija cijanidin-3 glukozid. Prirodni se oblik antocijanidina nalazi u borovnicama, kupinama, acai bobicama, a i ostalim bobicama i voću.


Pigment je taj koji daje tom voću indigo boju. Biljke su podložne jakom UV zračenju dugo vremena pa su evoluirale da proizvode C3G i ostale polifenole da se zaštite o oštećenja slobodnim radikalima.

C3G nosi u sebi većinu te zaštite od slobodnih radikala svakomu tko ga probavi. Kad se C3G izolira pa unosi u većim količinama, ima veliku mogućnost snižavanja glukoze u krvi, i više nego brojna farmaceutska rješenja.

Jedan od nekoliko laboratorijskih pokusa s C3G pokazala su dva slučaja spuštanja glukoze u krvi (33 % i 51 %), a autori istraživanja začudili su se iznimnom utjecaju u odnosu na lijekove.

Bodybuilderi vole C3G jer im daje mogućnost da grade mišiće i istodobno gube masti. Nutrijenti se posebno usmjeravaju prema mišićnim stanicama, a rezultati su bolja pumpa, više snage, bolja izvedba, a u konačnici više mišića.

Tako, lifteri mogu jesti više (zapravo, potaknuti su da jedu više) i ne birnu da će se to pretvoriti u masti.

A, poput lijekova za raspolaganje glukozom, C3G podiže razinu adipokinektina dok spušta leptin. Radi to na isti način poput lijekova, a tako se povećava AMPK sa smanjenim povećanjem glukoze i unosa lipida izravno u mišićne stanice.

Konzumenti mogu doslovno više kalorija i gledati ih kako se pretvaraju u mišiće, a ne u masti.

Međutim, za razliku od lijekova, C3G ne usporava sintezu mišićnog proteina.

Učinak C3G na aktivaciju AMPK u mišićnom rastu poništava se pomoću FOX01 (protein koji ima važnu ulogu u inzulinskom otporu), a AMPK radi kroz FOX01 da omete sintezu mišićnog proteina.

To su izvrsne vijesti.

Poboljšaj AMPK – Razmotri sve mogućnosti

Postoje četiri poznata načina za bolji AMPK.

 1. Prepisani lijekovi. Naravno, možeš uzimati agente za raspolaganje glukozom. Međutim, prethodno je opisano, to su lijekovi koji mogu uzrokovati (potencijalno smrtonosno) stanje laktičke acidoze, a remete sintezu mišićnog proteina.
 2. Restrikcija kalorija. Puno manji unos hrane godinama i u životnom vijeku povećava AMPK, a to je vjerojatno razlog zašto restrikcija kalorija ima utjecaj na životni vijek, makar u laboratorijskim modelima. Nažalost, teško je u stvarnosti ograničiti kalorije, nije zabavno a i proturiječi ideji mišićne gradnje.
 3. Vježba. Većina vježbi povećava AMPK, također, a tako kemikalija postaje važan čimbenik uključen u mišićni rast i smanjenje masti. Nažalost, kratkotrajno je povećanje AMPK, nepravilno je i nestaje prestankom vježbe.
 4. Botanički ekstrakti. Biljne alternative, posebice C3G, iznimno utječu na AMPK, poput lijekova pa čak i bolje od njih. Uzimaju se tijekom dana radi održavanja razine, a ne remete mišićnu sintezu.

Zašto ne bismo samo jeli puno borovnica?

Čini se logičnim da izabereš botaničke ekstrakte, a onda posegneš za bobicama u svojoj prehrani. No nije to tako jednostavno
Morao bi jesti košare ili burad pune tamnih bobica da postigneš mišićnu gradnju, sagorijevanje masti, borbu protiv raka, zaštitiš srce (smanjivanjem upale, triglicerida i LDL) učinkom C3G.

Uz to, priroda ne garantira da su doze njezinih proizvoda standardizirane. Za učinkovitost, trebaš uzimati suplemente.

Reference:

 1. Dreyer, et al, Resistance exercise increases AMPK activity and reduces 4E-BP1 phosphorylation and protein synthesis in human skeletal muscle, Journal of Physiology, v.576 (pt 2): 613-624, 2006, Oct. 15, 2006.
 2. Grace, et al, Hypoglycemic activity of a novel Anthocyanin-rich formulation from Lowbush Blueberry, Vacciniumangustifolium Aiton, Phytomedicine, 2009, May: 16(5): 406-415
 3. Kyoung, et al, Anthocyanins target AMPK/mTOR and AMPK/Wnt pathways in exerting anti-tumor effects in colon cancer or hepatocarcinoma cells, The FASEB Journal, April 2010, 24 Meeting Abstract Supplement lb 259.
 4. Libby, et al, New Users of Metformin are at a Low Risk of Incident Cancer, Diabetes Care, Volume 32, Number 9, September 2009.
 5. Liu, et al, The role of AMPK/mTOR/S6K1 signaling axis in mediating the physiological process of exercise-induced insulin sensitization in skeletal muscle of C57BL/6 mice, Biochimica et Biophysica Acta (BBA), Molecular Basis of Disease, Volume 1822, Issue 11, November 2012, Pages 1716-1726.

TC Luoma

https://www.t-nation.com/supplements/master-switch-for-more-muscle-less-fat?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article3911

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn