0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Transformacija 5 pogrešaka koje te odvlače od tvojih odluka

5 pogrešaka koje te odvlače od tvojih odluka

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
19.01.2016

Umoran si od donošenja istih odluka svakoga siječnja? Zadrži pozornost na svojim odlukama tako da izbjegneš ove uobičajene novogodišnje pogreške!

Godine teku jedna za drugom, napokon si se pokrenuo i radiš korijenite promjene. Sve to u potrazi za boljim i zdravijim sobom. Ali što razlikuje ovu godinu od svih prethodnih?

Jednostavno je: izbjeći ćeš ove klasične pogreške koje bajkoviti siječanj pretvaraju u ožujak pun drama.

1. Prebrzo počinješ

Najgora pogreška u prehrani je da režeš kalorije prebrzo i preoštro. To je zato što se tvoj metabolizam – osnovni broj dnevno sagorenih kalorija – stalno mijenja. Prilagođava se  tvom trenutnom stupnju unesene hrane i vježbe. 

Da, na početku možeš brzo smršavjeti, tako da jedeš isključivo svakodnevno zelenu salatu. Metabolizam će ti ipak u jednome trenutku nadoknaditi taj broj izgubljenih kalorija. Prilagodljivost metabolizma urođeni je mehanizam za preživljavanje koji osigurava da tijelo čuva što više energije kad ne unosi dovoljno hrane. 

Budi kornjača, a ne zec.

Kada metabolizam uspori da se uskladi sa smanjenim unosom hrane, onda će tvoj gubitak  kilograma započeti. Sljedeći je logični korak ili nastaviti smanjivati unos hrane ili povećati potrošnju energije vježbom. Najveći je ovdje problem što već jedeš malo pa opteretiti se kardiom i neće pomoći. Osjećat ćeš se loše! Doslovno je opasno dodatno smanjiti unos hrane jer nemaš dovoljno energije ni vremena da dodatno povećaš vježbanje. 

Apetit ti je s vremenom sve veći, a prije ili kasnije popustit ćeš svojoj proždrljivosti i pojest će u jednom obroku hrane za sljedećih nekoliko dana, vjerojatno. Sjeti se pritome da ti je metabolizam već znatno usporio pa će ti dodatni kaloriji biti uskladišteni u masti. Dok trepneš okom, vratit ćeš se svojoj kilaži prije dijete, a možda budeš i deblji jer se tvoje tijelo ne može izboriti drukčije s tolikim kalorijama. 

Rješenje

Budi kornjača, a ne zec. Započni malim smanjivanjem unosa hrane, a postupno ga povećavaj. Prati svoj napredak u kombinaciji: vaga, fotografije napretka i stupanj energije. Ovo zadnje često se zanemaruje, a trebaš pravilno prilagoditi prehranu i vježbu.  Ovaj slobodni pristup pomoći će ti da zadržiš svoj razum i sitost, a ne izgubiš mišiće ili kontrolu nad svojom prehranom. 

2. Imaš nerealistična očekivanja

Odlično je imati cilj da izgubiš 20 kg, ali ne očekuj da ćeš ih izgubiti u svega nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Ako gubiš težinu prebrzo, onda gubiš i mišiće, a metabolizam ti radi kao usporeni snimak. 

Slično tomu, nema ni magičnog programa za mršavljenje koji će ti ponuditi 10 kg novih mišića u sljedećih nekoliko mjeseci. To zaboravi! Tijelo ne stvara mišiće tako brzo, nevezano uz to kako jedeš.

Bodybuilderima trebaju godine, nekima i desetljeća da izgrade mišiće. 

Rješenje

Razlika je između toga da si optimističan i realističan. Općenito je pravilo da pratiš pravilo 0,5 - 1 kg. To se odnosi na dio da gubiš do 1 kg tjedno. 

Mršaviš li brže, onda ćeš vjerojatno gubiti i mišićnu masu. Dobivaš li masu brže, onda vjerojatno dobivaš i dodatnu tjelesnu mast. 

3. Ne uspijevaš si postaviti ciljeve

Postavljanje ciljeva je podcijenjeno! Naravno da želiš izgubiti kilograme ove godine- i to je super. Ali nije tako jednostavno da samo kažeš: ,,Želim…”

Postavi S.M.A.R.T. ciljeve da se usmjeriš na trenutni cilj, da stalno radiš na svome cilju, bilo da želiš smršavjeti ili dobiti na masi. Akronim znači S (specific, specifičan),  M (measureable, mjerljiv), A (attainable, održiv), R (realistic, realističan) i T (time-bound, vremenski tempiran). Kad imaš krajnji datum, onda imaš točku u kojoj uspoređuješ svoj napredak i pristup, a onda možeš dalje u pravome smjeru. 

Jednom kad si zacrtaš konačne ciljeve, vrati im se i odredi kratkoročne ciljeve koji će ti pomoći da ostaneš na pravome putu.

Rješenje

Jednom kad si zacrtaš konačne ciljeve, vrati im se i odredi kratkoročne ciljeve koji će ti pomoći da ostaneš na pravome putu. Vraćaj im se redovito za stalnu motivaciju i da prilagodiš svoj plan. Ne oslanjaj se samo na inspiraciju i da će te krajnji datum voditi! Razmisli da si staviš plan na hladnjak, da te dnevno podsjeća što si naumio. 

4. Odustaješ prelako

Da je gubiti kilograme lako, onda pretilost ne bi bila problem današnjice! Nevezano uz tebe i tvoj pravi plan, proći će tjedni dok ne izgubiš kilograme. To je u redu. Vrlo je vjerojatno da dobivaš mišiće i gubiš masti, a razlika se ne vidi kad staneš na vagu. 

S druge strane, mišiće nećeš dobiti pravilno, koliko god bismo mi htjeli da je drukčije. Često se mišići pojave iznenadno. Tijelo mora imati dovoljno izazova i stalno na njih odgovarati, a svatko ima različiti stupanj na kojem mu tijelo tako odgovara.

Rješenje

Rim nije nastao u jednom danu, a tako neće ni tvoje idealno tijelo. Vjeruj u proces i pokreni se. Sigurno ćeš naići na zapreke, ali one će te ojačati i cilje će ti biti nagrada.

U međuvremenu, budi strpljiv i uporan. Dobar je plan dobar out k uspjehu ako se daš 100 % i u kuhinji i u teretani. 

5. Ne dijeliš svoje ciljeve

Razumljivo je da želiš ostaviti tajnima svoje težnje u fitnesu. Bilo da je to zato što ne želiš da te smatraju umišljenim ili sebičnim ili da se vidi da si nezadovoljan trenutnim stanjem. Moj ti je prijedlog da ipak imaš potrporu u ovako važnom putu.


Ako ne dijeliš svoje ciljeve, onda propustaš jedan učikoviti motivator: javnu odgovornost. Nitko ne želi biti taj koji kaže da će nešto napraviti pa da to ne napravi. Možda zvuči plitko da nešto odradiš jer ,,ćeš im tako pokazati”, ali nekima upravo to pomaže i pokreće ih. 

Ako ne dijeliš svoje ciljeve, onda propustaš jedan učikoviti motivator: javnu odgovornost.

Rješenje

Reci ljudima koji su ti bliski, obitelji i prijateljima, o svojim ciljevima. Bit će ti dodatni motivatori i pomoći će ti da ustraješ. A možda i njih potakneš na neke pozitivne promjene. No to ipak ovisi samo o njima. 

U međuvremenu, razmisli da se priključiš u neku virtualnu zajednicu (npr. BodySpace). Ljudi koji dijele svoje interese imaju ono što im treba da ustraju i napreduju. 

Paul Salter

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn