0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Najbolji način za postavljanje svojih ciljeva u teretani

Najbolji način za postavljanje svojih ciljeva u teretani

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
18.10.2016

Koji ti je cilj? Uzmi si 3 minute i napiši odgovor. Tako ćeš biti dvostruko bliži da ih postigneš.

Koji ti je cilj u liftingu?

Pitaj bilo kojeg liftera i u 9 slučajeva od 10 dobit ćeš sličan odgovor: ,,Pokušavam izgraditi veličinu i snagu!" ili ,,Želim imati mišićavo i jako tijelo." Nije slučajno, u 9 od tih 10 slučajeva likovi su koji neće znatno napredovati jer nemaju cilj, imaju samo ideju.

Želiš biti veći i jači nalik je želji da želiš večerati hranu. Nije ti to neka pomoć i ne daje ti dobru smjernicu. Bilo koji cilj koji želiš dostići, treba biti pametan (smart).

Postavke pametnog cilja S.M.A.R.T.

  • SPECIFIC Specifičan. Općenita snaga i veličina nisu ciljevi. To se dogodi usput. Dodavanje mišića na ruke, leđa, noge ili bolji overhead press i prednji čučanj - to su određeni ciljevi. A nije dabaš stano moraš nešto popravljati. Dobro je razlomiti nešto na dijelove, obratiti pozornost na detalje i dovesti se na put do napretka.
  • MEASURABLE Mjerljiv. Veći i mršaviji općeniti su termini i nisu ciljevi. Mjerljivi ciljevi su: 100 kg s definicijom trbušnjaka, 250 kg u mrtvom dizanju u 8 ponavljanja ili 42 cm u rukama i 60 cm u nogama.
  • ATTAINABLE Dostupan. Svaki cilj ti treba biti pristupan. Možda želiš jednom podići 600 kg, ali ćeš to teško postići. Možda to netko i uspije, ali ne ti. Ako je 12. lipnja, a ti imaš ideju da ćeš izgubiti 20 kg masti do 4. srpnja, to nije baš održivo. Velika očekivanja su jedna stvar, a imati nemoguću misiju skroz druga stvar.
  • RELEVANT/REALISTIC Realističan. Slično prethodnoj točki, cilj treba biti stvaran i praktičan. Ako želiš u čučnju izvesti 10 ponavljanja sa 180 kg, a ideš u teretanu koja ima samo jednoručne utege, Smith mašinu i sirenu koja ometa ozbiljne liftere, onda baš i nećeš uspjeti izgraditi čučanj od 180 kg u 10 ponavljanja.
  • TIME BOUND Tajming. Svaki cilj treba rok do kad se treba izvršiti. Prvo, imat ćeš datum u kalendaru koji će biti sve bliži i bliži. To bi te trebalo motivirati u danima kad se baš i ne osjećaš nešto. Drugo, uokviruje čitav plan i pristup koji imaš. Bodybuilderi natjecatelji i sportaši u snazi imaju prednost u tome što su im natjecanja određena rokom. Općenito, imaju 12 - 16 tjedana da postignu cilj ili će propustiti mogućnost da zablistaju na pozornici. Ograniči se na X mjeseci da postigneš određen cilj i utjecat ćeš pozitivno na frekvenciju i pristup.

Makni se od pristupa ,,jači i veći” jer je to trening zbog treninga samog. Napiši si neke S.M.A.R.T. ciljeve, kratkoročne (u tjednima i mjesecima) i dugoročne (godine), a onda smisli plan da ih ostvariš.
Yogi Berra, veliki filozof, jednom je rekao: ,,Ako ne znaš kamo ideš, onda možda nećeš tamo stići."

Chris Colucci

https://www.t-nation.com/training/tip-the-best-way-to-set-gym-goals

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn