0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Mršavljenje Vaga kao mjerni instrument

Vaga

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
19.06.2015

Često sam svjedok prevelikog pridavanja važnosti ovoj metalnoj, digitalnoj napravi koja doslovce uništava volju za treningom i demotivira velik broj vježbača, a usudio bi se reći prvenstveno ženske populacije.

Vaga kao mjerni instrument nam u datom trenutku može prikazati ukupnu težinu našeg tijela, no nikako ne i sastav tijela odnosno omjer masnog/mišićnog tkiva, količine vode u tijelu, količinu mišićne mase itd.

Čak i moderne vage kojima se u zadnje vrijeme koristimo i koje mjere puno više od same kilaže ne moraju biti egzaktni pokazatelj našeg napretka u postizanju željenog cilja. One u svakom slučaju jesu preciznije i daju nam određene podatke, međutim i kod njih postoje odstupanja i različita očitovanja ako se mjerimo više puta dnevno sigurno ćemo dobiti i drugačije rezultate.

Najbolji pokazatelj napretka po meni je krojački metar te vlastiti odraz u ogledalu kao i konfekcijski broj. Osoba sa 60 kg može izgledati savršeno ako joj je tijelo zategnuto i ima lijepa izdužena mišićna vlakna dok ista ta osoba sa 60 kg može izgledati jako loše uslijed nedostatka mišića i opuštene muskulature.

Često mi se javljaju "nezadovoljne" klijentice s kojima radim i koje i dalje imaju xy kg i zbog toga su nezadovoljne. Međutim uslijed treninga i promjene prehrambenih navika smanjio se postotak potkožnog masnog tkiva, porasla je mišićna masa koja je teža kada bi gledali po volumenu i omjeru mast/mišić što za posljedicu ima manji konfekcijski broj, bolji izgled i isti ili čak i veći broj na metalnom/digitalnom mjeraču kilograma.

Svakodnevno vaganje može za posljedicu imati više štete nego koristi. Ako ste već ovisnik o vagi onda pokušajte da to bude uvijek u isti dan i u isto vrijeme ako su vam životne navike ustaljenje. Mjerenje ponedjeljkom ujutro nakon nedjeljne neaktivnosti i prejedanja kod rodbine sigurno neće dati iste brojke kao i ako je ta nedjelja provedena u raznim sportskim aktivnostima i uravnoteženoj prehrani. Dakle mnogo faktora može utjecati na promjenu brojeva na za mnoge jedinom pokazatelju napretka.

Toplo preporučam praćenje napretka pomoću krojačkog metra, ogledala i konfekcijskog broja, a brojke na metalno/digitalnom mjeraču neka nam samo budu usputni pokazatelj koji nas nikako ne bi trebao demotivirati u našim nastojanjima za postizanjem zadanih ciljeva.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn