0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Mršavljenje Tjelovježba i trošenje masti

Tjelovježba i trošenje masti

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
28.10.2015

Tjelovježbom spaljujete kalorije, ali intenzitet, trajanje i vrsta (aerobne aktivnosti nasuprot treninga s utezima) tjelovježbe određuje ne samo broj potrošenih kalorija, nego također postotak potrošenih kalorija koje dolaze iz masti. 

Tjelovježba umjerenog intenziteta, definirana kao 65 % maksimalnog VO2, troši najviše kalorija. VO2 se ne može izmjeriti u teretani, ali 65 % VO" jednako je 74 % maksimalnog broja otkucaja (220 - broj godina x 0,74). To za tridesetogodišnjaka znači da bi trebao vježbati održavajući broj otkucaja srca na 140 u minuti. 

Masti potrošene tijekom tjelovježbe dolaze iz dva izvora: zalihe sadržane u mišićima i masne kiseline koje cirkuliraju krvlju. Razine masnih kiselina u krvi čini se da moduliraju stupanj u kojem se odvija oksidacija masti. Kada pojedete obrok bogat mastima 90 minuta prije tjelovježbe, povećava se oksidacija masti. Isto tako, prehrana s malo masti smanjuje lipolizu i oksidaciju masti. To se djelomice može objasniti ciklusom masnih kiselina i glukoze - odnosa koji opisuje sposobnost masnih kiselina da smanje potrošnju glukoze i oksidaciju glukoze u prisutnosti visokih razina masnih kiselina. Dugoročno, prehrana s puno masti mijenja tjelesnu fiziologiju potičući je da više troši masti u usporedbi s prehranom s puno ugljikohidrata.

Veliki dio pozitivnog učinka tjelovježbe ne proizlazi iz potrošnje kalorija koja se odvija tijekkom tjelovježbe, nego iz povećane potrošnje kalorija tijekom faze oporavka. Za razliku od trenutačnog učinka tjelovježbe, koji ovisi o intenzitetu, zakašnjeli učinci tjelovježbe na metabolizam masti ovise o ukupnoj količini tjelovježbe. Drugim riječima, iste ćete učinke postići ako vježbate dva puta lakše, ali dva puta duže, i vježbate li dva puta teže, ali dva puta kraće.

U jednom su pokusu istraživači otkrili da ako hodate sa 60% VO2 tijekom jednog sata, znatno se povećava potrošnja masti iz hrane tijekom slijedećih 20 sati. Druga su istraživanja otkrila da hodanjem tijekom približno 30 minuta trošimo oko 25 grama masti tijekom sljedećih 12 sati, odnosno približno polovicu dok hodamo i ostatak tijekom 12 sati oporavka nakon hodanja. 

I trenutačni i zakašnjeli učinci na metabolizam masti definitivno su pozitivni, ali što je s dugoročnim učincima kod ljudi koji usvoje sportski način života? Nažalost, većina istraživanja temelji se na aerobnim aktivnostima (trčanje, vožnja bicikla i aerobika) ali slični su učinci zamiječeni i kod treninga s utezima, ali ne toliko snažni.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn