0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Mršavljenje Tjelovježba i gubitak tjelesnih masti

Tjelovježba i gubitak tjelesnih masti

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
26.10.2015

Upute koje dobivaju ljudi koji žele smršavjeti govore da treba manje jesti i više vježbati. To je prekrasan savjet za osobe koje puno vremena provode ležeći na kauču. Sportaši i ozbiljniji rekreativci znaju da su tjelovježba i prehrana ključni elementi uspjeha kad je riječ o smanjivanju tjelesnih masti na najmanju moguću razinu. Osobe koje predano provode ta dva programa nikada nisu dovele u pitanje da li tako dvostran pristup pomaže procesu mršavljenja. 

Da li je izgladnjivanje dok masti ne nestanu lijek?

Na onoj najbazičnijoj razini do gubitka masti dolazi kada je unos energije (kalorija koje se unose u organizam u obliku hrane i pića) manji od potrošnje energije (razina rada metabolizma i tjelovježba). Dijetom se smanjuje broj kalorija koje se unose u organizam, a tjelovježba povećava potrošnju kalorija; jednostavno i logično pravilo i čak tu sve završava. Kada bi gubitak tjelesnih masti ovisi isključivo o unosu broja kalorija, onda bi mršavljenje bilo jednostavno pitanje izgladnjivanja dok masti ne nestanu.

Ozbiljni bodybuilderi i fitness entuzijasti znaju da to nije istina. Pretjerano smanjite broj kalorija koje unosite u organizam i razina energije će pasti sve do one s kojom ćete jedva izdržavati dan zbog stalne letargije i kroničnog umora.

Osim toga, ne samo da se gubitak kilograma usporava sve dok se naizgled zaustavi, nego se čini da se veći dio kilograma koje pritom izgubite dolazi iz mišića.

  

Zaista je šteta da stroge dijete imaju toliko neželjenih nuspojava budući da je puno jednostavnije smanjiti broj kalorija koje unosite nego spaljivati veći broj njih. Stotine kalorija možete prestati unositi u organizam samo ako počnete piti vodu umjesto uobičajenih pića koja ispijate i počnete odbijati desert. No, suprotno tomu, provedete li pola sata na traci za hodanje ili relativno intenzivnom treningu u teretani, sve ćete pozitivne učinke uništiti s dva hladna piva.

Uz trenutačno djelovanje energetske ravnoteže (kalorije koje unosite nasuprot kalorijama koje trošite), dijeta i tjelovježba utječu na tjelesni metabolizam, što nadalje utječe na ravnotežu između pohranjivanja i trošenja masti. Općenito, metabolizam uključuje i brzinu metabolizma i potrošnju energije povezanu s aktivnošću; drugim riječima broj kalorija koje trošite u stanju mirovanja i u stanju treniranja.

Brzinu metabolizma u nekoj mjeri nadzire cijeli niz hormona koji kolaju krvlju. Uz brzinu kojom se troše kalorije, važno je razmotriti koji su supstrati (vrsta kalorija - masti nasuprot ugljikohidratima) troše. Iskorištavanje zalihe glikogena (glukoze i glikogena) prisiljava tijelo da katabolizira (razgrađuje) proteine, uključujući mišićnu masu, kako bi osiguralo aminokiseline koje se pretvaraju u glukozu putem procesa poznatog pod imenom koneogeneza.

Zaključak cijele ove priče bi bio da pametno kombinirate prehranu i tjelovježbu u nastojanju skidanja tjelesnih masti bez ikakvog izgladnjivanja.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn