0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Mršavljenje Pati baby, pati

Pati baby, pati

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
23.10.2015

Sati i sati provedeni na traci za hodanje nisu najbolji način da trošite kalorije. Umjesto toga metabolizam možete ubrzati s intenzivnim treninzima u intervalima.

Intervalni kardio treninzi ne samo da povećavaju potrošnju energije, nego također dovode do veće potrošnje masti i manje razgradnje mišića. Razmislite o sljedećem: Dvadeset minuta intenzivnog aerobnog treninga može povećati količinu kisika u vašem organizmu i potrošiti kalorije, ubrzati metabolizam i istodobno zaštititi vašu mišićnu masu. S druge strane, previše sati na kardio spravama može imati negativne učinke. Osim što se masti troše kao izvor goriva, tijelo razgrađuje i mišićne proteine u istu svrhu.

Ključ intervalnih treninga je da ih radite pravilno te da im se posve predate - ne više od dva puta tjedno. Nastavite i s drugim aerobnim treninzima, ali uključite i brže, intenzivnije serije. Upute za intervale možete uklopiti u svoj program na način koji želite. Zapravo, najbolje će biti da kod svakog treninga promijenite ustroj treniranja. Svaki trening započnite s 5 - 7 minuta zagrijavanja, zatim pojačajte intenzitet na sljedeća dva načina: povećajte brzinu ili otpor, pa smanjite intenzitet dok se ne oporavite. Kad ste vježbali onoliko koliko ste željeli, smanjite intenzitet i ohladite se te istegnite. 

Intervali mogu imati različite oblike tako da se ne morate ograničiti na neku određenu kardio spravu u teretani. Trčite brzo na traci, vozite bicikl i skačite preko užeta. Ne samo da će vam intervali pomoći da napornije trenirate, nego ćete sebe stalno izlagati stalnim izazovima i tako spriječiti dosadu. A trošit ćete i više kalorija.

Treninzi u intervalima za gubitak masti, izmjenjujući teže i lakše intervale možete povećati potrošnju kalorija.

Razina utreniranosti Vrsta intervala Vrijeme trajanja Intenzitet
početnici vježbanje
oporavak
ukupno
1
2
30
umjereni
lagani
napredni vježbanje
oporavak
ukupno
1
1,5
25-30
umjereni do teški
lagani do umjereni
dobro utrenirani vježbanje
oporavak
ukupno
30,45,60 sek
30,45,60 sek
18* minuta
teški
umjereni

Ukupno trajanje treninga ne uključuje 5 - 7 minuta zagrijavanja i hlađenja.

*Radite 5 minuta intervale u trajanju 30 sekundi, 6 minuta one koji traju 45 sekundi, 7 minuta one koji traju 60 sekundi.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn