0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Mršavljenje Gubi više masti – prestani trenirati natašte

Gubi više masti – prestani trenirati natašte

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
14.08.2016

Kardio u postu vodi smanjenom, a ne povećanom, gubitku masti, a dovodi tvoje mišiće u opasnost. Zašto?!

Ljudi vjeruju da će treningom natašte imati manje dostupne energije za gorivo, a to dovodi do razbijanja rezerve energije (mast i glikogen) radi potpore sesije. Teoretski, gubit ćeš više masti. Neka su istraživanja pokazala da mobiliziraš više uskladištene masti tijekom treninga natašte. No, tu nije kraj priče.

Do gubitka masti ne dolazi tijekom sesije, već je to odgovor na vježbu tijekom dana. Što se događa s tvojom potrošnjom energije u odmoru u sljedećih 24 sata nakon sesije? Što se s hormonima događa nakon sesije? A koji učinak sesija ima na mišićnu masu?

Što se događa tijekom vježbe?

Zagovornici treninga natašte tvrde da se tada povećava razina adrenalina / noradrenalina koja omogućuje više energije za trening. U praksi se uistinu pokazalo da post (pogotovo dugotrajni) umanjuje radni kapacitet i mentalnu toleranciju za fizički rad. To rezultira smanjenom učinkovitošću sesije treninga.

Što se događa s potrošnjom energije tijekom odmora?

Istraživanje iz 2011.,  Paolija i suradnika, usporedilo je kardio od 36 minuta s 65 % maksimuma otkucaja srca tijekom posta i izvan posta. Tijekom sesije, analiza omjera između CO2 koji se proizvede metabolizmom i O2 koji tijelo koristi,respiratory exchange ratio (RER) pokazala je veću upotrebu masti za gorivo tijekom posta, ALI obrnuto se dogodilo nakon sesije. Zapravo, u grupi koja nije postila mast se koristila značajno više i do 24 h nakon sesije!

U postu, ispitanici su sagorili nešto više masti tijekom vježbe od 36 minuta, ali su sagorili manje 24 sata kasnije. Konačni rezultat je da se više masti upotrijebi 24 sata nakon sesije kad ispitanici NISU u stanju posta. To je potvrdila činjenica o potrošnji kisika koja je veća 24 sata kasnije u grupi koja nije postila (veća potrošnja kisika znači sagorijevanje više masti za aerobnu energiju).

Zaključak istraživanja: „Tijekom umjerene aktivnosti za izdržljivost radi gubljenja masti, post prije vježbe ne povećava utilizaciju lipida; radije, izvodi fizičku aktivnost nakon laganog obroka.“

Naravno, možeš nastaviti s citiranjem brojnih istraživanja koja pokazuju da kardio u postu koristi više masti tijekom sesije, zato što je to istina. Poanta je, kardio u postu vodi smanjenoj potrošnji energije tijekom odmora (manje kalorija sagori se u odmoru) ali i manjoj ukupnoj potrošnji masti nakon 24 sata.

Što je s hormonima?

Lifteri poznaju kortizol zbog kataboličkog učinka na mišićno tkivo. Bojimo ga se jer može razbiti mišiće koji se onda koriste za gorivo, a kad je kortizol visok, onda je teško graditi mišiće. Ali, kortizol zaravo ima važan udio u treningu: koristi uskladištenu energiju.

Kad treniraš, kortizol je odgovoran za dostupnost energije. Što se više oslanjaš na rezerve energije (mišićni glikogen ili tjelesnu mast) za gorivo, to više kortizola otpuštaš. Što više kortizola otpuštaš, to je dulje potrebno da se vrati u normalu nakon vježbe. Što je dulje kortizol povišen, to ti tijelo ostaje u katabolizmu. Ako tijekom sesije proizvodiš previše kortizola – a to je vjerojatnije tijekom posta – ona postoji veći rizik od gubitka mišića. Gradnja mišića bit će također otežana.

Tu je i činjenica da kardio u postu poećava AMPK više od treninga koji nije tijekom posta. Kad je AMPK povišen, onda negativno utječe na proteinsku sintezu. Kardio u postu otežava mišićnu gradnju.

Zašto ga onda izvode natjecatelji bodybuilderi?

Ne volim kad uvlačim kemiju u igru – jer ne objašnjava sve – ali u ovom slučaju ipak objašnjava. Danas, gotovo svaki natjecatelj u bodybuildingu koristi pomoć u supstancama. Ma i amateri natjecatelji u bikiniju koriste „pomoć“.

Uz tu pomoć, lakše je nadvladati propuste kardija u postu. Tko se zabrinjava povišenim kortizolom kad uzima anaboličke steroide koji podižu anabolizam tijekom cijelog dana i umanjuju učinak kortizola? Pa što ako podižeš AMPK – ako si u neprekidnom anabolizmu? I što ako ti se usporava metabolizam nakon 24 sata ako koristiš stimulanse (npr. clenbuterol ili tablete za štitnjaču)?

Nikako ne tvrdim da je bodybuilderima koji to konzumiraju lakše i da se ne trude teško. Kažem, u nekim slučajevima, poput ovog, ograničenja nisu ista u prirodnih bodybuildera i u onih koji uzimaju umjetne dodatke.

Christian Thibaudeau

https://www.t-nation.com/training/tip-lose-more-fat-stop-training-fasted?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article4575

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn