0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Mršavljenje Čarobne tablete

Čarobne tablete

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
24.06.2015

Iako je prehrana od najvećeg značenja za postizanje rezultata uz trening i određeni preparati mogu biti od velike pomoći. Mnogi misle da su to neke čarobne tablete koje će nam pomoći da znatno smršavimo. Bez daljnjeg je da možemo očekivati pomoć od tih tabletica, ali samo u slučaju ako smo izbalansirali svoju prehranu.

Iako je prehrana od najvećeg značenja za postizanje rezultata uz trening i određeni preparati mogu biti od velike pomoći. Mnogi misle da su to neke čarobne tablete koje će nam pomoći da znatno smršavimo. Bez daljnjeg je da možemo očekivati pomoć od tih tabletica, ali samo u slučaju ako smo izbalansirali svoju prehranu.

Pojedini preparati mogu donekle umanjiti štetu koju činimo nepravilno se hraneći ili čak smanjiti apetit kako do problema uopće nebi došlo. Pošto je pretilost jedan od goručih problema današnjice, industrija sportskih preparata prati potrebe tržišta i ponudila je nekoliko vrsta preparata koji na različite načine nastoje pomoći pri rješavanju problema pretilosti.

Termogenici

Termogenici su preparati koje bukvalno možemo nazvati sagorijevačima masti. Postoji nekoliko različitih načina kako nam termogenici mogu pomoći u smanjenju potkožnog masnog tkiva:

  • Prvi način je taj da termogenici djeluju tako da tvrdokorno masno tkivo „prisile“ da se aktivira u krvotok kako bi postalo izvor energije koja se koristi za vrijeme treninga. Tipičan sastojak koji ovo radi je yohimba.
  • Drugi način je da nam dignu tjelesnu temperaturu organizma koji na taj način troši više kalorija. Tipičan sastojak koji ovo radi je kofein.

Spaljivači masti bez stimulansa

Kofein i efedra su vrlo uobičajni sastojci u većini fat burnera s tim da je efedra zabranjena u velikom broju zemalja. Ti sastojci povećavaju budnost i opažanje – kao npr. i energetska pića koja je velika većina nas probala. Neki od tih proizvoda stvaraju osjećaj euforije, posebno oni koji imaju veći utjecaj na CNS. Mnogi ljudi su osjetljivi na ove preparate pa bi možda bilo bolje da se drže preparata koji nemaju nepovoljno djelovanje na njih (drhtavica, uznemirenost i sl.).

Blokatori ugljikohidrata

Blokatori ugljikohidrata sadrže sastojke koji sprečavaju enzime u tijelu, koji su odgovorni za probavu ugljikohidrata da odrade svoj posao. To znači da ugljikohidrati koje pojedemo neće u potpunosti biti probavljeni odnosno tijelo ih neće apsorbirati, limitirajući na taj način primanje i skladištenje ovih hranjiovih sastojaka. To bitno olakšava održavanje težine u trenucima kada unosimo neželjenu hranu jer se ugljikohidrati ne apsorbiraju i na taj način se onemogućava skladištenje potkožnog masnog tkiva.

Blokatori masti

Blokatori masti su u biti isto što i blokatori ugljikohidrata. Specijalni sastojak u ovim proizvodima je kitosan. Za kitosan se tvrdi da ima sposobnost vezanja masnoća na sebe na način da masti iz probavnog trakta veže na sebe i ukloni ih iz debelog crijeva. Problem je što nemodificirani kitosan bez obzira što tvrde proizvođači, istraživanja kažu, može ukloniti oko deset kalorija iz nečije dijete dnevno. Ne manje važno je i to što uz masti može izbaciti i određene minerale koji su tijelu neophodni za zdravlje.

Tireoidni regulatori

Štitna ili tireoidna žlijezda je žlijezda sa endokrinim lučenjem, koja se nalazi u vratnom predjelu i izlučuje hormone tiroksin i tironin, koji reguliraju metabolizam svih ostalih tkiva. C čelije štitne žlijezde izlučuju hormon kalcitonin, čija je uloga u regulaciji koncentracije kalcija u krvi i ima antagonističko djelovanje parathormonu, koga luče paraštitne žlijezde. Kako je sve ovo povezano sa sagorijevanjem masnog tkiva, biti će mnogo jasnije ako shvatimo da hormoni koje proizvodi štitna žlijezda reguliraju brzinu metabolizma i utječu na brzinu i rast funkcioniranja mnogih drugih sustava u našem tijelu. Ako vaša tireoidna žlijezda ne lući dovoljno hormona doći će do usporavanja metabolizma.

Blokatori kortizola

Kortizol je hormon koji se lući iz nadbubrežne žlijezde. To je vitalni hormon koji se još naziva i hormon stresa jer je umiješan u odgovor tijela na stres. Povećava tlak, nivo šečera u krvi i oslabljuje imunitet. Važan je u smislu masnoća jer radi dvije stvari: povećava apetit i skladišti masti. Što znači da uvijek kad smo pod stresom, povišena količina kortizola signalizira našem mozgu da smo gladni, dok istovremeno našim masnim stanicama govore da skladište što više masnoće. Blokatori kortizola sprečavaju da se dogode negativne posljedice oslobađanja kortizola.

Iako sagorjevači masti ukoliko se koriste umjereno i u kraćem vremenskom periodu, pomažu, postoje neke stvari kojih moramo biti svjesni. Prvo, što ih više koristimo naše tijelo sve manje reagira na njih. Ti proizvodi stimuliraju CNS i poslije nekog određenog vremena tijelu to postane normalno i jednostavno se navikne na preparat. U tom slučaju nije pametno povećavati dozu što bi moglo nepovoljno djelovati na nadbubrežnu žlijezdu i tireoidne hormone.

Fat burneri nisu brzo rješenje, niti daju rezultate u vidu trajnog skidanja kilaže. Potreban je solidan program prehrane i izbalansirana dijeta s odgovarajućim kalorijskim deficitom kako bi tjedno gubili od 0,5 do 1 kg. Sve što je više od toga može predstavljati rizik da se metabolizam uspori što nikako ne želimo.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn