0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Mišićna masa Povećajte svoju masu

Povećajte svoju masu

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
17.11.2015

Kada je riječ o složenosti, ljudsko tijelo radi na razini space shuttlea. Zamislite! Potrebna su 72 različita mišića za govor. Mozak sadrži 100 milijardi živčanih stanica, a tijelo 90 000 kilometara krvnih žila. Upravo je zato vašem tijelu potrebno više od jutarnjeg multivitamina / minerala i večernje porcije proteinskog shakea. Kako bi bilo u najbolje mogućem izdanju, tijelu su potrebni najbolji dodaci prehrani koji rade poput švicarskog sata.

Buđenje

Uzmite: 3 g arginina, 3 - 5 g BCAA, 1 - 1,5 g acetil L-carnitina.

Zašto? Ove aminokiseline uzimajte na prazan želudac. Arginin je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da potakne proizvodnju dušičnog oksida i hormona rasta. Dušični oksid potiče dotok krvi u mišiće i optimizira mišićni rast. BCAA sadržavaju leucin, valin i izoleucin, esencijalne aminokiseline za antikatabolične i anabolične učinke, a one potiču rast i oporavak mišića. Acetil L-carnitin potiče metabolizam masti, podupire mišićni oporavak i jača funkciju testosterona.

 

 

Nakon jutarnje higijene

Uzmite: 20 g proteina sirutke pomiješano s vodom i dvije žlice meda.

Zašto? Spavanje je nužno za rast i oporavak. Kad spavate, onda vaše tijelo kao izvor goriva koristi mišiće (u obliku aminokiselina) kad su niske zalihe ugljikohidrata (mišićni glikogen i glikogen u jetri). Što dulje ne jedete, to je veći rizik od gubitka mišića. Uzimajući protein iz sirutke koji se brzo razgrađuje, pružate još jedan izvor aminokiselina kao izvor energije (što štedi aminokiseline u mišićima), i nadoknađujete izgubljena mišićna vlakna. Med je izvor ugljikohidrata što puni razine glikogena u jetri i mišićima te zaustavlja tijelo u potrazi za aminokiselinama.

Ručak

Uzmite: multivitaminski / mineralni dodatak, 1 g C vitamina, 2 - 3 g ribljeg ulja

Zašto? Vitamini i minerali zahtijevaju cjelovitu hranu da bi se optimizirala njihova apsorpcija. Kada te hranjive tvari unosite u tijelo na početku dana, potičete mišićni rast, metabolizam, jačate imunitet i regulirate sve druge funkcije u tijelu. Uzimajte multivitaminski / mineralni dodatak koji pruža 100 % dnevnih preporuka za vitamine C, D i E pa većinu vitamina B kompleksa, baš kao i 100 % dnevne preporuke za cink, bakar i krom. Dodatna doza vitamina C pruža snažno djelovanje antioksidansa te potiče sintezu hormona, aminokiselina i kolagena. Riblje ulje sadržava esencijalnu omega-3 masnu kiselinu koja iznimno utječe na zdravlje i sprječava  razgradnju mišića, jača zdravlje zglobova, poboljšava funkciju mozga i potiče gubitak masti.

2 sata prije treninga

Uzmite: 1 - 1,5 g acetil L-carnitina

Zašto? Uzimanje acetil L-carnitina dva sata prije treninga popunjava njegove zalihe za oporavak nakon treninga. Također, pruža više receptora testosterona za povečanje T-razina nakon trenninga.

60 minuta prije treninga

Uzmite: 250 - 500 mg tribulus terrestris

Zašto? Tribulus povećava proizvodnju testosterona u mošnjama. Testosteron djeluje izravno na živčani sustav, odmah povećavajući snagu mišića i jačajući funkciju živčanih stanica koje potiču rast mišićnih vlakana. Tribulus uzimajte samo na dane kada trenirate kako biste povisili razine testosterona i pritom ne uzrokujete dugoročno povišene razine.

30 minuta prije treninga

Uzmite: 3 g arginina, 5 g BCAA

Zašto? Arginin je obavezan suplement prije treninga jer potiče dotok krvi u mišiće. Pojačan obim krvi donosi više kisika, nutrijenata i anaboličkih hormona u mišićne stanice dok trenirate. Tako se potiče rast u trenutku kada prestanete vježbati. BCAA uzimajte prije treninga jer mišićima izravno donose energiju. Tijekom tjelovježbe BCAA se razgrađuju u gorivo za mišiće. Uzimanjem dodatnih količina BCAA, spriječavate razgradnju zaliha BCAA u mišićima.

Neposredno prije treninga

Uzmite: Nadomjesni obrok s najmanje 20 g proteina i 40 g ugljikohidrata; 3,5 g creatina

Zašto? Uzimanje proteina neposredno prije treninga omogućava da ih tijelo probavi te pruži aminokiseline za rast mišića. Ugljikohidrati donose brzi izvor energije. Creatin prije treninga donosi vodu u mišiće i tako privremeno povećava njihovu snagu. A kad budete mogli trenirati s većim težinama i raditi veći broj ponavljanja, potaknut ćete veći rast. 

Neposredno nakon treninga

Uzmite: 5 g BCAA

Zašto? BCAA su presudni za sintezu proteina. One također povećavaju lučenje inzulina, anaboličkog hormona koji glukozu, aminokiseline i creatin dovodi u mišiće kako bi se dodatno potaknula sinteza proteina.

30 minuta nakon treninga

Uzmite: Nadomjesni obrok s najmanje 20 g proteina i 40 g ugljikohidrata, 3,5 g creatina

Zašto? Proteine i ugljikohidrate jedite sat vremena nakon tjelovježbe kako biste u mišiće doveli veću količinu aminokiselina i glukoze čime im se potiče rast i oporavak. Ugljikohidrati koji se brzo troše hrane iscrpljene mišiće glikogenom koji je izgubljen tijekom treninga. Ti ugljikohidrati potiču lučenje inzulina što potiče sintezu proteina i dovodi glukozu, aminokiseline i creatin u mišićne stanice. Oni također pokreću oslobađanje kortizola, koji potiče bolji rad testosterona. Creatin uzimajte nakon treninga kako biste u mišićima obnovili njegove zalihe.

Večera

Uzmite: 1 g C vitamina, 2 - 3 g ribljeg ulja

Zašto? Baš kao kod ručka, C vitamin i esencijalne masne kiseline s večerom povećavaju apsorpciju. Druga doza na kraju dana osigurava dostatnu količinu tog nutrijenta za tijelo.

30 minuta prije spavanja

Uzmite: 3 g arginina

Zašto? Arginin povisuje razine hormona rasta. Uzimajte ga pola sata prije spavanja na prazan želudac kako biste pojačali njegovu apsorpciju i pojačali rad hormona rasta tijekom noći.

Neposredno prije spavanja

Uzmite: 40 g proteina casein

Zašto? Casein se polagano probavlja tako da tijekom noći njime čuvate mišiće od razgradnje.

 

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn