0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Masa, mršavljenje, transformacija, kondicija ili pak nešto peto

Masa, mršavljenje, transformacija, kondicija ili pak nešto peto

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
17.09.2015

Kada se stvari postave na svoje mjesto, onda je sve jednostavnije i lakše. Nadamo se da smo ovim člankom upravo to napravili.

Trening

Trening s opterećenjem je okidač za naše mišiće. Da bi došlo do prirasta mišićne mase, onda moramo iste te mišiće izložiti nekom naporu kako bismo ih potakli na rast. 

Je li dovoljan težak fizički posao, težak rad od 8 pa i više sati dnevno za povećanje mišićne mase? Moj odgovor je NE. Pitate se zašto NE? Odgovor je sasvim jednostavan. Nitko od vas ne uzme npr. vreću cementa i digne je 8 - 10 puta, odmori minutu, te nakon toga to ponovi još barem 3 - 4 puta.

Naravno da težak fizički rad može doprinijeti povećanju snage, ali izgradnji tijela jako teško. Ako već da, onda samo pojedinih dijelova tijela, ali nikako izgradnji skladnog i lijepog tijela.

Ako pak govorimo o mršavljenju ili definiciji, onda je opet trening s opterećenjem glavni čimbenik. Upravo će on doprinijeti ubrzanju metabolizma te čvrstom i zategnutom tijelu.

Prehrana

U fazi dobivanja mišićne mase govorimo o suficitu u prehrani, dakle moramo unijeti više hrane nego što potrošimo. Isto tako moramo unijeti točno određenu količinu makronutrijenata kako bismo omogućili adekvatan rast mišićima, a da pritom ne dobijemo previše potkožnog masnog tkiva.

U fazi gubitka kilograma smo u deficitu, unosimo manje hrane nego što potrošimo. Opet moramo paziti koju hranu i koliku količine hrane unosimo kako bismo očuvali teško stečene mišiće te istovremeno izgubili potkožno masno tkivo. 

Odmor

Možda i najmanje pažnje posvećujemo odmoru koji je pak neophodan da bismo mogli postići bilo kakav napredak. Umorno i iscrpljeno tijelo je podložno povredama, a to je ono što svakako treba izbjeći. Adekvatan odmor je bitan i treba iznositi 6 - 8 sati sna ovisno o pojedincu.

Suplementacija

Smanjuje opterećenje na organizam i ubrzava proces dotoka hranjivih tvari u organizam nakon treninga te tijekom dana. Nije isto napraviti trening i nakon njega pojesti krutu hranu kojoj treba i po nekoliko sati da se probavi i opskrbi mišiće hranjivim tvarima ili popiti whey protein koji iste te mišiće nahrani već za 30 minuta te tako pruža tijelu mogućnost da se brže oporavi i pripremi za sljedeći trening.

Vrijeme, kontinuitet i konzistentnost

Rezultati se ne postižu preko noći bez napora i uloženog truda. Zaboravite na čarobne pilule koje će napraviti posao bez Vas.  

Trening bez adekvatne prehrane = Ferrari bez benzina

Trening bez adekvatnog odmora = Vožnja u maksimalnim obrtajima

Trening bez adekvatne suplementacije = Rakov korak

Adekvatna prehrana bez treninga = Efekt hrenovke

Adekvatna prehrana bez odmora = Usporavanje metabolizma

Adekvatna prehrana bez suplementacije = Sizifov posao

Suplementacija bez treninga = Bacanje novaca

Suplementacija bez adekvatne prehrane = Gubljenje novaca
 

Postoje osnovna načela kojih se moramo pridržavati i koja su za sve ista, međutim svaki plan prehrane i treninga daje najbolje i najbrže rezultate ako je prilagođen nama (našem tipu tjelesne građe, stilu života, eventualnim ograničenjima te drugim elementima koji su bitni prilikom sastavljanja individalnog programa). 

Za sva dodatna pitanja obratite se našem osobnom treneru Goranu Juratoviću.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn