0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Jedno pitanje koje svaki lifter mora znati odgovoriti.

Jedno pitanje koje svaki lifter mora znati odgovoriti.

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
28.07.2016

Samo jedno pitanje trebaš znati odgovoriti. Ako želiš biti velik, jači i mršaviji. Iskreno odgovori i napredovat ćeš još više.

Zasluge za fotografiju: ARIEN CHANG CASTAN

Pitanje: „Kako ovo funkcionira meni?“ Bolan je odgovor, ali mora biti iskren.

Taj lik

Svi znamo tog lika. To je onaj lik koji jeden hrpu nezdrave hrane i ostaje mršav unatoč tome. On samo bench pressom može izgraditi savršena prsa. Može stalno izvoditi kardio i opet neće izgubiti mišiće. Može piti kao smuk i opet neće imati pivski trbuh. To je lik koji može svašta raditi „pogrešno“, a opet će dobro izgledati i impresivno će dizati utege. No, ima caka...

Ti vjerojatno nisi taj tip. Većina nas nije.

Prečesto u bodybuildingu i fitnessu, obični dečki (i cure) vide u tim likovima idole pa prate njihov stil prehrane i vježbe. Stvar je u tome da on može biti jedan jedini čovjek kojemu takav režim odgovara. Zapravo, možda i sam ne slijedi slijepo tu strategiju. Možda je to bilo aktualno jednom, napisao je e-book  o tome i sad je to postalo brand.

Možda „taj lik“ konzumira hrpu farmaceutskih proizvoda. A ti? Možda bi tada ta prehrana i vježba djelovali i na tebe.

Velik, izdefiniran i ponekad neznalica

Ironija je da „ti likovi“ često ni sami ne znaju zašto imaju takve impresivne rezultate. Jednom sam razgovarao s bodybuilderom i pitao sam ga u vezi s njegovim treningom bicepsa. Istaknuo mi je standardni plan s varijacijama pregiba, ništa posebno. A onda sam ga gledao kako trenira.

Svaku je vježbu započeo uskim hvatom chin-up. Sada, to zasigurno utječe na razvoj ruku, a to nije niti spomenuo kad mi je objašnjavao strategiju. Možda misli da mu je to zagrijavanje. A možda to voli odraditi i na dan za noge. Poanta je da uopće ne shvaća kako ima takvo tijelo.

Čuo sam i muškog fitness modela kako savjetuje kardio vježbe prije spavanja da „sagoriš svu hranu koja ti je u želucu“. Ova izjava je netočna, a uz to je neispravna jer kardio prije spavanja podiže razinu kortizola na razinu koja nije podobna za san (ometa restorativni san).

Ali, lik ima super abdomine pa ga ljudi slušaju. Možda to i ne funkiocnira za njega, ali sve ostalo što radi čini se nadopunjuje i on ne zna razliku između toga što funkcionira i onoga s čim se može izvući.

To nikako ne znači da trebaš zanemariti savjete takvih likova. Mnogo možeš od njih naučiti gledajući ih, ali trebaš zaključivati i iz dokaza i opažanja. Pametno je biti objektivan.

Kićenje tuđim perjem

Svašta se može vidjeti u posljednja dva desetljeća. „Stručnjak“ za paleo koji nije na toj prehrani. Guru koji posti, ali zapravo više ne posti. „Stručnjak“ koji odgovorno tvrdi da postoji jedan trening za sve, ali sam uopće ne trenira tako (i nikad nije ni trenirao). Prirodni bodybuilder koji, jel, to baš i nije.

Kako da ne postaneš njihov plijen? Tako što ćeš se pogledati u ogledalo ili se češće fotografiraj. Možda su ti misli začarane nekim stavom, ali tijelo ti je imuno. Nakon što si slijedio neke metode, da li izgledaš tako?

Nazovimo to „kićenjem tuđim perjem“. U bodybuildingu i fitnessu, često ćeš susresti hvalisavce. „Ovo radim i pogledaj me!“ To je u redu. Ali, ovih se dana ipak primjećuje nešto drugo.

Vidimo debele tipove koji nam govore o svojem odličnom planu prehrane. Mršavci nam se pametuju o superiornosti svog sustava treninga za snagu. Likovi koji su kost i koža promoviraju znanstveni plan kao jedini dokazani put prema izgradnji mišića. Izgledaju užasno i ne dižu impresivne utege.

Drugim riječima, nemaju se čime pohvaliti, a kamoli da se kite tuđim perjem.

Pitanje: Kako to funkcionira meni?

To je najsnažnije pitanje koje si možeš postaviti. Trik je u tome jer, prvo, sve se čini da funkcionira na početku. Neko vrijeme funkcionira destruktivna prehrana, ona koja će ti se obiti o glavu i završit ćeš u gorem stanju nego kad si započeo s dijetom.

Drugo, jako smo dobri u samozavaravanju. Problem je u tome što očajno želimo vjerovati da nam se sav trud zapravo isplati. Uložili smo (vrijeme, novac, trud), ali ponekad je vrijeme priznati da nismo uspjeli u tome što radimo. Pili smo napitke koji su užasni okusom, ali s osmijehom. Hajmo to prestati raditi.

Što učiniti? Nemoj ulagati

Psihološka strategija je ne ulaganje. Budi objektivan prema svojoj prehrani i planu treninga. Budi nepristrani promatrač kao da procjenjuješ stranca. Stavi ego sa strane, uistinu pogledaj u zrcalo i zaviri u svoj dnevnik treninga. Funkcionira li sve tako dobro tebi kao i „tom tipu“?

Ne, ne, ne govori sad o tome kako taj lik dobro izgleda i nemoj mi citirati istraživanja. Kako tvoje TIJELO izgleda? Kakva je TVOJA izvedba? Ako si dovoljno vremena posvetio određenoj strategiji, onda se iskreno zapitaj, „funkcionira li to i za mene“.

Nemoj ulagati previše. Prestani si davati bodove. Budi spreman odustati od te prehrane koja zvuči tako znanstveno i učinkovito. Budi spreman pokušati s novim sustavom treningom koji će ispunjavati tvoje potrebe. Budi iskren prema sebi. Samo ćeš tako napredovati i postizati rezultate.

Chris Shugart

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn