0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Ciljevi Ako želiš biti snažan, onda prvo trebaš biti čvrst

Ako želiš biti snažan, onda prvo trebaš biti čvrst

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
18.07.2017

Vjerojatno ovo ne bih trebao pisati. To nije politički ispravno reći. Netko bi se mogao naljutiti. No to je u redu. Ne treba svatko biti snažan.

To nikako ne znači da ne može svatko biti snažan ili osnažiti. Može, a i trebao bi. Ali, istina je, neće.

Vjerojatno ovo ne bih trebao pisati. To nije politički ispravno reći. Netko bi se mogao naljutiti. No to je u redu. Ne treba svatko biti snažan.

To nikako ne znači da ne može svatko biti snažan ili osnažiti. Može, a i trebao bi. Ali, istina je, neće.

Mnogi o tome mmisle, ali rijetki se uhvate posla. Još manji broj se nastavi time baviti. Poznat sam po tome da kažem: ,,Ne postavljam pravila, samo ih znam. I primjenjujem ih.” To je tako.

Neće svatko biti snažan

Već 41 godinu učim o snazi, a s izravnom vezom, o snazi volje, o kreativnoj namjeri i čvrstoći (mentalnoj i fizičkoj). U posljednjih 14 godina sam i osobni trener na puno radno vrijeme.

Svatko voli ideju o snazi u svakom od njezinih oblika. O dizanju težih utega nego dosad. O trčanju bržem i daljem nego dosad. O odupiranju tom kolačiću ili torti za koji je rekao sam sebi da ga neće pojesti. O tome da se odluče na nešto i budu uporni u tome. O takvoj snazi pričam.

Biti snažan nije lako, inače bi svatko bio takav. Jednostavno je. Šipka se neće sama podignuti, kettlebell se neće sam zamahnuti, a nitko se umjesto tebe ne može ustati ranije iz kreveta u hladno jutro kako bi ti postao ono što želiš.

Moraš biti čvrst. To je to. Da je prelagano, svi bi to radili, a onda bi manje značilo da si to postignuo. Bar je meni tako.

Biti snažan znači biti čvrst

Kad sam vidio Pavelov prvi video s Russian Kettlebell Challenge, čuo sam sljedeće: ,,Drugovi, divite se ruskom izazovu s kettlebellom, za one koji vole biti čvrsti, a samo je malo opasno.” bio sam natjecatelj u powerliftingu u to vrijeme i znao sam što to znači. Pravi trening, kad koristiš cijelo tijelo u punom smislu, nikad nije lagan, nikad udobno. Prvi je korak da ti bude udobno to što ti je neudobno.

Što znači čvrsto? Nekomu to znači sposobnost da izdrži neugodan proces na putu do cilja. To je cijena ulaska u svijet snage. Da imaš na umu cilj i da radiš sve što je potrebno da ga postigneš ili da mu se što više približiš. Da možeš ignorirati nebitne nelagode jer nadilaziš inerciju lijenosti koja je iz godine u godinu sve veća.

James Allen, autor As a Man Thinketh, parafrazirao je kako izazovi ne grade karaktere, nego ga otkrivaju. Tako je i sa svijetom trenigna snage. Nije bitan tvoj odabir alata (dvoručni uteg, kettlebell, tvoja tjelesna težina). Bitno je oružje tvoj um i tvoja želja. A prava zapreka je tvoja slabost i tvoja letargija. Svaki izazov slabosti učinit će te snažnijim.

Da budeš sposoban boriti se sa svojim slabostima. Da te zadatak ne slomi. Da možeš reći ,,Ne!” kad je to prava odluka i da kažeš ,,Da!” kad se trebaš gurati unatoč strahu i nesigurnosti.

Nije bitno koji cilj je u pitanju, kad je osoba na svojoj granici i treba zakoračiti u nepoznato, osjećaj je uvijek isti. Kad samo mogao odraditi čučanj od 135 kg, kilaža od 150 kg bila mi je nepoznata i strašna. Borba je sa šipkom bila moj zadatak, a šipka nije marila za moje ciljeve i snove. Moj odabir da stanem ispod šipke i da riskiram neuspjeh bila je prava mogućnost da osnažim. Morao sam se pokrenuti i riskirati.


Mrtvo dizanje od 250 kg s tjelesnom težinom od 82 kg.

Snaga je izbor

Osjećaj snage je odlična nagrada za one koji mogu i za one koji riskiraju. Osjećaj da živiš u svijetu snage. Osjećaj da kad nešto želiš da samo odlučiš i daš cijelog sebe u to. Sposobnost da stvaraš silu, snagu, kapacitete, na mjesta gdje ti trebaju. Tako si gradiš samopouzdanje koje doslovno ne možeš kupiti, posuditi, ukrasti, odglumiti ili održati ni na koji drugi način. A malo stvari ima okus znoja.

Zato se snažni ljudi nalaze, prepoznaju se i uvažavaju, nevezano uz to koliko su sami snažni i u kojoj su disciplini. Zato što znaju što je ta osoba morala proći da bi postigla to što je sad. Što je pretrpjela. Što je žrtvovala, odabrala...

Snaga je izbor. To je stav. Vjerovanje u svoju jačinu da mičeš stvari u smjeru u kojem želiš. Čistom silom želje i imaginacije. I čvrstoće.

Mark Reifkind

http://www.strongfirst.com/if-you-want-to-be-strong-you-must-be-tough/

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn